Тортури полонених в донецькій «Ізоляції»: обвинувачений не з’являється на засідання суду

 Євген Бражников другий раз поспіль проігнорував засідання 

Фото: Герман Крігер

Оболонський райсуд Києва у п’ятницю, 29 жовтня, не зміг провести підготовче засідання у справі тортур у донецькій в’язниці «Ізоляція» через те, що до суду вдруге поспіль не з’явився обвинувачений. Про це інформує Watchers із зали суду. 


В’язень, що катував інших в’язнів 


Справа стосується тортур у приміщенні будівлі «Ізоляція», яка розташована на окупованій території Донецької області. В ній представники окупаційної влади незаконно утримують та катують українських громадян. Серед потерпілих у справі - журналіст Станіслав Асєєв, якого визволили з полону під час обміну наприкінці 2019 року. 


Обвинувачений у справі - колишній в’язень «Ізоляції» Євген Бражников. Йому інкримінують жорстоке поводження з військовополоненими та сприяння діяльності терористичної організації. На початку до нього був застосований домашній арешт, але згодом його пом‘якшили до особистого зобов’язання. Наразі у Бражникова немає запобіжного заходу, він на волі. 

Нині у справі дев’ять потерпілих: Роман Гісь, Олег Кулаков, Ігор Куліш, Станіслав Печонкін, Кирило Полікарпов, Олександр Репетило, Сергій Усатюк, Олег Сугерей та Станіслав Асєєв. 


Бражников повернувся в Україну в ході обміну ув'язненими 29 грудня 2019 року. Через кілька місяців, після отримання свідчень від колишніх полонених «Ізоляції», СБУ повідомила йому про підозру. Письменник Станіслав Асєєв, який працював журналістом в окупованому Донецьку і два з половиною роки був заручником окупантів, розповів, що Бражников його бив, але не так часто, як інших ув’язнених. 


На волі, не ходить на засідання


Обвинувачений не з’явився на судове засідання 29 жовтня. Про причину неявки не повідомив. Адвокат Бражникова просив відкласти розгляд на іншу дату через зайнятість в іншому засіданні. 


Бражников не з‘явився і на попереднє засідання, 7 жовтня 2021 року. Причина його неявки досі не встановлена. 


У зв’язку з неявкою обвинуваченого прокурор Олександр Клещенко просив про примусовий привід підсудного. Втім, суддя Сергій Родіонов відмовив. 


Наступне засідання у справі заплановано на 26 листопада. 


Асєєв про Бражникова: бив полонених, підтримував окупантів


Станіслав Асєєв у розмові з Watchers припустив, як Бражников міг опинитися у списках на обмін: «Я думаю, що він опинився у списку на обмін, бо його родина проплатила омбудсмену так званому це питання». 


Асєєв (ліворуч) з адвокатом. Фото: Герман Крігер
За його словами, Бражников підтримував сепаратистів не тільки морально. 

«Це людина (Бражников,- Авт.), яка брала участь у війні фактично, а не просто підтримувала. У [журналіста Дениса] Казанського було відео нещодавно. У ньому йдеться, що Бражников постачав зброю бойовикам, наскільки я знаю. У нього вся родина сепаратистські налаштована. Але у 2016 році, здається, його також затримали. Кинули на підвал. Він потрапив до «Ізоляції», і поки він сподівався, що вирішить з “республікою” це питання, він був зовсім іншою людиною. Він бив затриманих, можливо брав участь у катуваннях електричним струмом, це зі слів іншого ув’язненого. Але коли йому дали реальний строк, він різко, що називається, “перевзувся”. Я запитав його якось, що він з тим робитиме. Він сказав мені на вухо, що збирається на обмін», - зазначив Асєєв. 

Він додав, що Бражников був ув’язненим, але виконував обов’язки представника так званої «адміністрації» тюрми. 

«Але, наскільки мені відомо, він знімав все на камеру, коли зрозумів, що домовитись за себе у нього не вийде», - поділився Станіслав. 

Прокурор: Бражников може переховуватись, але потрібно підтвердження

У коментарі Watchers прокурор Олександр Клещенко не виключив, що обвинувачений може переховуватись. 

«Підстава для оголошення в розшук?  Повинно бути у суду підтвердження, що обвинувачений належно повідомлений про дату та час судового розгляду. Якщо його за місцем проживання не буде, і не буде відомо, де він на даний час перебуває, буде заявлено клопотання про оголошення його в розшук. Я не виключаю взагалі, що він може переховуватись. Але для цього повинно бути підтвердження», - повідомив прокурор. 

Прокурор Олександр Клещенко. Фото: Герман Крігер
Зазначимо, 27 квітня 2021 року до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області надійшов обвинувальний акт у цій справі. 

За словами Асєєва, розгляд по суті там так і не почали. Згодом потерпілі звернулись із проханням скерувати до Верховного суду матеріали справи, аби змінити підсудність. Потерпілі хотіли, щоб справу передали до одного із столичних судів, адже більшість з них проживають у Києві. Прокурор Клещенко клопотання підтримав. Він додав, що на Київщині проживає і сам обвинувачений, а також - більшість свідків. 

Зрештою, Верховний суд 9 вересня 2021 року своїм рішенням скерував обвинувальний акт на розгляд Оболонського райсуду Києва. 


Текст: Аліна Кондратенко

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід