Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

В суді допитали Степана Кубіва

Олександр Щеголєв. Фото: Герман Крігер

Комендант Будинку профспілок часів Майдану Степан Кубів бачив, як невідомі жбурляли займисті речовини до приміщення будівлі. Про це він розповів під час допиту у Шевченківському райсуді Києва, який завершився 23 грудня. 

Засідання відбувалося у справі про організацію так званої антитерористичної операції у центрі Києва ввечері 18 лютого 2014-го. На лаві підсудних - екс-очільник СБУ Києва часів Майдану Олександр Щеголєв. 

Суд допитав Степана Кубіва як свідка. Під час Майдану Кубів був комендантом Будинку профспілок, де внаслідок силового штурму сталася пожежа. 

Кубів у суді розвіяв міфи про самовільне захоплення Будинку профспілок протестувальниками, про утримання там зброї та про існування якоїсь секретної лабораторії. Подібні чутки поширювалися, вочевидь,аби дискредитувати мирні протести.

Кубів під час допиту 8 грудня зазначав: активісти прийшли у Будинок профспілок ще 1 грудня 2013-го. Він нагадав, що у той період поширювалася інформація, що протестувальники нібито самовільно захопили Будинок профспілок. І заявив, що це неправда. 

«Ми за так Будинок профспілок не зайняли. Було укладено дві угоди. Одна угода була підписана на перший день. На другий день - була укладена угода, строком до 25 грудня 2013 року. Також було проведено засідання президії профспілок. Було визначено, що ми можемо зайняти приміщення, за що ми конкретно відповідаємо», - розповів свідок.

Він додав, що їм встановили суму для сплати оренди приміщення, електроенергії та надання інших послуг.

За його словами, у Будинок профспілок приходили посли різних держав, щоб переконатися, що там немає жодної зброї, коктейлів Молотова чи якихось лабораторій з її виготовлення.

«Тоді було дуже багато послів: з Німеччини, Польщі, Канади, Ізраїлю. Вони пройшли усі поверхи, включаючи 5-ий поверх, якому “пришивали” якусь там лабораторію. Вони пройшли, подивилися, провели з нами засідання і звернулися до людей через журналістів», - уточнив він.

Ніхто, втім, не винаймав спеціальних людей для охорони Будинку профспілок.  Майданівці робили все самотужки. 

Кубів також розповів: бачив, як у вікно вкинули предмет, який згодом спалахнув. Він також зазначив, що суміші, які були кинуті, не надавали можливості загасити їх навіть за допомогою вогнегасників.

Організацією евакуації людей з палаючого Будинку профспілок займалися близько 25 осіб, додав він.

Окремо Кубів зауважив, що 18 лютого 2014-го майданівці затримали особу, яку ідентифікували як співробітника СБУ. Останній в цьому, як стверджував свідок, сам зізнався. За його словами,то був представник київського управління СБУ.

«Коли ми зловили провокатора, співробітника СБУ, моя позиція була у тому, щоб його затримати. Особисто я, своїми руками, його не затримував. Це робили кілька людей, хто саме - не пам’ятаю. У нього знайшли посвідчення та табельну зброю», - сказав він. 

Він перед пожежею бачив поблизу Будинку профспілок тодішніх правоохоронців. 

«Я побачив працівників правоохоронних органів, я побачив їх з боку Хрещатика, та з боку Костельної. Вони були у дворі», - наголосив Кубів. 

На запитання Щеголєва про те, чи чув свідок від тодішньої влади офіційні оголошення про початок АТО у центрі столиці, Кубів сказав, що почув дану інформацію від Москаля. 

«Я чув особисто тоді по радіо, що буде проводитись АТО, від Геннадія Москаля. На вулиці у рупори також хтось говорив, хто саме - не бачив, що треба покинути територію, для цього нам, активістам, давалось 1-2 години, а у разі невиконання - казали про зачистку», - повідомив свідок. 

У часи Майдану Будинок профспілок був штабом майданівців, у ньому ж був розміщений один з польових шпиталів медичної служби Майдану. У найгарячіші дні революції, в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року,  там трапилася пожежа, яка забрала життя двох людей. Так ця будівля стала символом Революції Гідності.

Нагадаємо, Щеголєва звинувачують в організації штурму Майдану ввечері 18 лютого 2014 року. В результаті цих подій у центрі Києва згорів Будинок профспілок, близько 10 протестувальників убиті, десятки поранені. 

За інформацією слідчих, до планування операції були причетні посадовці МВС та СБУ Києва, зокрема - Олександр Щеголєв.

Текст: Аліна Кондратенко

Редакторка: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні