Справа щодо серії вибухів у Києві: суд продовжив арешт обвинуваченим та почав вивчати докази

Двоє підсудних заперечують причетність до інкримінованих злочинів

Обвинувачений Сабо. Фото: Герман Крігер

Подільський райсуд Києва у п’ятницю, 24 грудня, залишив під вартою двох обвинувачених у підготовці та вчиненні серії вибухів у Києві. Про це інформує Watchers із зали суду. 

На лаві підсудних - Юрій Сабо та Григорій Ліщук. Слідство називає Сабо організатором, а Ліщука - виконавцем злочину.

Ліщука та Сабо нині обвинувачують у підготовці та вчиненні серії вибухів у столиці. За версією слідства, вони використали саморобні  вибухові пристрої та влаштували вибух біля входу на станцію метро «Шулявська» і у житловому будинку на столичному Подолі. Крім того, правоохоронці знешкодили один з пристроїв біля метро «Мінська», а ще один виявили на сортувальній станції після анонімного дзвінка. Вказані події стались впродовж 2020-го року. 

Підсудні ж усі звинувачення відкидають. 

Прокуратура стверджує, що обвинувачені були знайомі впродовж тривалого часу і навіть товаришували. 

У справі троє потерпілих, один з них - чоловік, який отримав легкі  тілесні ушкодження внаслідок вибуху біля станції метро «Шулявка», решта - представники київського метрополітену. 

Суд продовжив арешт обвинуваченим  

Адвокат Сергій Козир 24 грудня просив змінити своєму підзахисному Сабо запобіжний захід з тримання під вартою на нічний домашній арешт. Сабо необхідно забезпечувати велику родину та працювати, додав захисник. 

Прокурор Олексій Сибіряков натомість наполягав на продовження строку тримання в СІЗО. 

«Ваша честь, по-перше, вже довгий час я знаходжусь під вартою. На сьогоднішній день у суду відсутня можливість оцінити у повній сукупності матеріали, тобто те, чи відповідають вони дійсності чи не відповідають. Що стосується ризиків, то прокурор не послався на жоден із таких під час свого виступу», - сказав він.  

Зрештою, колегія суддів на чолі з Людмилою Казмиренко відмовила у зміні запобіжного заходу Сабо, продовживши двом обвинуваченим строк тримання під вартою. 

«Суд ухвалив відмовити у задоволенні клопотання захисника і продовжити строк тримання під вартою до 21 лютого 2022 року», - вирішив суд. 

В суді почали дослідження доказів 

24 грудня суд перейшов до вивчення доказів прокуратури. Враховуючи рішення про дослідження письмових доказів першими, прокурор Олексій Сибіряков оголосив текст протоколу огляду місця події. Йдеться про ділянку поблизу входу до станції метро «Шулявська». 

«Біля смітника (де стався вибух), зробили змиви. Огляд місця  проводився 27 липня 2020 року. На місці виявили предмет, схожий на сім-карту, елементи від батарейки, поліетиленовий пакет. Біля аптеки неподалік місця було виявлено кросівки з плямами бурого кольору», - наголосив прокурор. 

Прокурор Олексій Сибіряков. Фото: Герман Крігер

Натомість обвинувачений Сабо зауважив, що в протоколі відсутні підписи учасників слідчої дії. Через це, за його словами, документ не є допустимим доказом. Окрім того, на протоколі двічі виправлена дата, додав він. 

«Слідство не хотіло нічого робити, вони написали казку Андерсена (про матеріали справи) і все. Я не робив нічого з того, що там написано», - сказав під час засідання підсудний Ліщук. 

Сабо в подальшому наголосив, що йому не надавали для ознайомлення матеріали досудового розслідування. Прокурор натомість зауважив, що всі документи відкривались стороні захисту перед направленням обвинувального акту до суду. 

«Я, Ваша честь, хотів побувати на місці вчинення злочину. Оформив запит, але постановою слідчого мені відмовили», - додав Сабо. 

Він пояснив, що хотів роздивитися місцевість і з’ясувати для себе, чи співпадають фотографії з матеріалів справи з реальною картиною. 

Що інкримінують обвинуваченим  

У липні 2020 року Служба безпеки України затримала двох ймовірних організаторів серії вибухів у Києві, причетних, зокрема до вибуху біля станції метро «Шулявська», який трапився ввечері 17 липня 2020 року, коли ушкодження отримав студент.

Ще один вибух трапився в будинку на Подолі по вулиці Нижній Вал. 27 липня 2020-го від вибухової хвилі вилетіли шибки на двох поверхах сходових майданчиків.

Крім того, правоохоронці знешкодили один з пристроїв біля метро «Мінська», а ще один - знайшли на сортувальній станції у Дарницькому районі після анонімного дзвінка.

Як повідомлялось, після першого вибуху вони оголосили СБУ, МВС, іншим державним органам та ЗМІ «вимоги фінансового характеру». Зокрема, вимагали перерахувати їм 50 біткоїнів (орієнтовною вартістю 500 тисяч доларів) на електронний гаманець із зашифрованим повідомленням у вигляді QR-коду.

За даними слідства, вони використовували сім-карти операторів мобільного зв’язку, wi-fi роутери, плати та схеми передавання сигналів для приведення в дію вибухових пристроїв.

Обвинувачений Ліщук. Фото: Герман Крігер

Сабо та Ліщука обвинувачують: 

  • у вчиненні терористичного акту за попередньою змовою групи осіб 
  • (ч.2 ст.258 ККУ); 
  • у незаконному виготовленні вибухових пристроїв за попередньою змовою групи осіб (ч.1,2 ст.263-1 ККУ)
  • у зберіганні, придбанні, передачі чи збуті вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу (ч.1 ст. 263 ККУ)
  • у носінні, виготовленні, ремонті або збуті кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 ККУ). 

Вирок за замах на вбивство 

Примітно, що у 2013 році Сабо був затриманий за підозрою в підриві автомобіля. Як писали ЗМІ, йшлося про власника столичного ресторану «Шервуд» Ігоря Купренка. 

Юрій Сабо провів у Лук'янівському СІЗО приблизно чотири роки, але вийшов на свободу в 2017-му завдяки «закону Савченко». Втім, у листопаді 2018 року Дніпровський райсуд Києва визнав його винним у замаху на вбивство людини, звільнивши від відбування покарання. Сабо хотів оскаржити обвинувальний вирок, але Київський апеляційний суд підтвердив рішення попередньої інстанції. 

Сабо є фігурантом ще одного провадження, де його звинувачують у самовільному зайнятті земельної ділянки та самовільному будівництві. Обвинувальний акт скеровано до Вишгородського райсуду Київської області.

У 2002 році Сабо балотувався до Верховної Ради від «Всеукраїнської партії трудящих». Але не був обраний.

Текст: Аліна Кондратенко

Редакторка: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід