У справі викрадення Вербицького і Луценка дослідили телефонні контакти «тітушки» Медвідя з іншими фігурантами злочину

Суд втретє почав слухати цю справу спочатку  


Обвинувачений Олександр Медвідь. Фото: Герман Крігер

У Шевченківському районному суді Києва у середу, 27 жовтня, обвинувачення представляло докази телефонних контактів “тітушки” Олександра Медвідя з ймовірними співучасниками викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького під час вчинення цього злочину в часи Майдану. За цими даними, телефон одного з співрозмовників Медвідя при цьому переміщувався за маршрутом викрадення, вивезення і утримання Вербицького і Луценка. 

Про це інформує Watchers із зали суду. 

Олександра Медвідя обвинувачують у співучасті у викраденні людей із заподіянням їм фізичних страждань. Йдеться про учасників протестів  Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, яких  викрали з приміщення Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року. Активістів катували і покинули в лісі. Ігорю Луценку вдалося вижити після цих подій, тоді як Вербицький, покинутий далі у лісі з серйозними травмами, загинув 22 січня.

Наразі Медвідь працює начальником охорони на підприємстві. Він не визнає себе винуватим, про що заявив в ході судового засідання. 

Суд дослідив мобільні з’єднання обвинуваченого з його гаданими посправниками. 

Суддя Щебуняєва. Фото: Герман Крігер

Як з’ясувалося, 21 січня 2014 року Медвідь говорив телефоном з Олександром Тендітом, а той, у свою чергу, - з Володимиром Неживовим. 

Олександр Тендіт та Володимир Неживов за версією слідства були керівниками оперативних мобільних груп тітушок в часи Майдану. Обидвоє станом на жовтень 2021 року перебувають у розшуку (1,2).

«Вже о 4:35 ранку Неживов телефонує Тендіту. Телефон останнього фіксується у тій самій місцевості, куди вивезли з лікарні та де утримували потерпілих Вербицького та Луценка. Вже о 8:25 ранку мобільний телефон Тендіта фіксувався за місцем розташування гаражів (де утримувались викрадені активісти). Об 11:13 телефон Тендіта фіксується в тому ж місці, тоді як мобільний Неживова знаходиться в районі Подолу (де базувався, за версією слідства, офіс тітушок)», - сказав прокурор Олексій Донський на засіданні. 

Він додав, що на ранок 21 січня  2014 року відбулася телефонна розмова Медвідя та Неживова тривалістю 17 секунд. 

Тривалий час Шевченківський суд розглядав цю справу по суті, аж поки суддя Оксана Хардіна не пішла у декретну відпустку. Відтак, авторозподіл визначив нову суддю, Лідію Щебуняєву, яка вирішила проводити розгляд справи із самого початку. Таке рішення є допустимим після заміни судді у справі, але рішення ухвалюється із урахуванням думки сторін. 

Зазначимо, за минулого складу суду були допитані всі потерпілі та свідки.

Текст: Аліна Кондратенко

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід