У суді щодо ймовірно нетверезого ДТП судді Майдану Колегаєвої очікується “війна алкоекспертиз”, - документи

Одразу після аварії суддя відмовилась проходити «драгер», погодившись пройти освідування у лікаря-нарколога

AUDI, яким керувала суддя Колегаєва, після ДТП. Зображення: facebook.com/zupynylosya

У вівторок, 12 жовтня у Оболонському районному суді відбудеться слухання щодо ймовірно нетверезого ДТП за участі судді Світлани Колегаєвої. Поліція має в розпорядженні експертизу на підтвердження стану сп’яніння судді, проте сама вона зазначає, що має у якості контраргументу іншу експертизу.

Про це йдеться у відповіді департаменту патрульної поліції Києва на запит Watchers та у документі, раніше оприлюдненому першим заступником керівника Департаменту патрульної поліції Олексієм Білошицьким. 


Суддя Деснянського райсуду Києва Світлана Колегаєва була за кермом ймовірно у нетверезому стані під час ДТП, яка сталася на вулиці Прирічній на Оболоні у середу, 21 липня поточного року.


Колегаєва на автівці AUDI вилетіла з дороги, збила стовп і зупинилася у дереві, мало не збивши пішоходів. Розгнівані кияни тоді не хотіли відпускати винуватицю ДТП з місця події та супроводжували складання адмінпротоколу обурливими вигуками.


У повідомленні від 22 липня патрульна поліція Києва зазначала, що під час спілкування з кермувальницею, патрульні помітили у неї ознаки алкогольного сп’яніння, а тому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою приладу «Драгер», проте Колегаєва відмовилась. Натомість погодилась пройти освідування у лікаря-нарколога. 


У відповіді патрульної поліції від 8 жовтня на наш запит йдеться: Колегаєву доставили до Київської міської наркологічної лікарні «Соціотерапія». 



«Результат медичного огляду, який проводився з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного, чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції у КМНКЛ «Соціотерапія»
підтвердився відповідним висновком», - йдеться у відповіді. 

В протоколі, який був опублікований Білошицьким, з посиланням на відповідний висновок лікаря-нарколога також стверджується, що суддя керувала автом у стані алкогольного сп’яніння. Цей же висновок зазначено у переліку доказів.


Однак, у графі “пояснення особи, яка притягається до кримінальної відповідальності”, від руки вочевидь самою суддею зазначено: “з протоколом не згодна, з висновком лікаря-нарколога не згодна, оскільки існують розбіжності у висновку лікаря з результатами приладу “драгер”, та з результатами висновку, отриманого у результаті самозвернення”.

Відтак на засіданні суду очікується змагання між сторонами, у кожної з яких буде “своя” експертиза на підтвердження власної позиції.


Окрім того, Білошицький зазначав у своєму повідомленні, що складати протокол патрульним довелось, відвідавши суддю за місцем роботи, оскільки сама вона на виклики не з’являлась.


“Протягом більш ніж півтора місяця порушниця перебувала то на лікарняному, то у відпустці, і жодного разу, на численні письмові запрошення поліцейських, так і не з'явилася до управління патрульної поліції у м. Києві для завершення оформлення відповідного адміністративного матеріалу”, - писав Білошицький.


Раніше ми писали, що Оболонський райсуд Києва щодо цього ДТП вже визнав суддю Світлану Колегаєву винною за статтею 124 КУпАП (. І стягнув з неї штраф у розмірі 850 гривень. 


Під час засідання 4-го жовтня розглядали лише протокол за статтею 124 (пошкодження вулиці через порушення правил дорожнього руху). 


Справа ж щодо протоколу за 130-ю статтею (Керування автомобілем у стані сп’яніння) розглядатиметься окремо, у ній ще рішення немає. Протокол скерували до Оболонського райсуду для розгляду і одна суддя вже встигла у порядку самовідводу відмовитись від слухання справи через приятельські стосунки з суддею Колегаєвою. 


Суддя Колегаєва відома своєю участю у справах Майдану - зокрема, вона ухвалювала запобіжні заходи щодо активістів, яких тоді переслідувала міліція за участь у протестах. Одного з них вона ухвалила тримати під вартою у СІЗО.


Текст: Аліна Кондратенко

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід