Прокуратура просить 4 роки тюрми для “догхантера” Святогора

Обвинувачений заявив, що зміст його слів щодо безпритульних тварин під час участі у телепередачах був спотворений 

Олексій Святогор. Фото: Герман Крігер

Київський апеляційний суд у вівторок, 26 жовтня, заслухав позиції сторін щодо виправдувального вироку догхантеру Олексію Святогору. У цій справі прокурор та потерпілі наполягають на необхідності покарання, а обвинувачений каже, що його не так зрозуміли. 

Про це інформує Watchers із зали суду. 

Олексій Святогор позиціонує себе як людину, яка «бореться з безпритульними тваринами». Багато разів він публічно заявляв у своїх відео- та аудіоінтерв’ю, що здійснює отруєння тварин. Через це його звинуватили у виготовленні продукції, що містить пропаганду насильства та жорстокого поводження з тваринами.  В суді першої інстанції досліджували понад 10 відео- та аудіоматеріалів за участі Святогора. 

На слуханні Київського апеляційного суду 26 жовтня сторони озвучили свої позиції щодо вироку суду першої інстанції.

Зокрема, сам Святогор заявив, що зміст його слів під час участі у телепередачах був спотворений. 

Натомість представник потерпілих Андрій Левковець зауважив, що Святогор під час допиту не зміг відповісти, які саме його фрази були начебто спотворені у відеоматеріалах з його участю. 

Потерпіла Аліна Костенко просила скасувати виправдувальний вирок Шевченківського райсуду. 

«Протягом 15 років я була опікуном та волонтером тварин, які були розміщені (після стерилізації та вакцинації) на столичному Гідропарку. Увесь цей час я та ці тварини переслідувались. Тільки згодом я знайшла сайт, яким володіє пан Святогор, де розміщувались заклики до вбивства тварин», - сказала вона на засіданні суду. 

Прокурор вважає, що виправдувальний вирок Святогору суперечить фактичним обставинам справи. Він просив скасувати вирок суду першої інстанції, ухвалити новий, яким визнати Святогора винним і призначити йому остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк у 4 роки. 

Нагадаємо, обвинувачений у пропаганді жорстокого поводження з тваринами Олексій Святогор отримав виправдувальний вирок. Його текст 18 січня 2021 року зачитала суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Голуб. 

Прокуратура інкримінувала Святогору ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію (ч.2,3 ст.300 ККУ). 

Суд постановив виправдати Олексія Святогора «у звʼязку з недоведеністю, що в діях обвинуваченого є склад кримінальних правопорушень».

«…суд дійшов висновків про необхідність виправдання обвинуваченого ОСОБА_1 , оскільки не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.300; ч.3 ст.300 КК України», - йдеться у тексті вироку

Суд також залишив без змін застосовані на підставі ухвали Шевченківського районного суду  (01.02.2019) заходи безпеки (державну охорону за кошти платників податків, - Ред.) до Святогора. 

Святогор неодноразово сам себе називав догхантером в інтерв’ю на радіо та телебаченні. Він зізнавався, що вбиває тварин, аби звільнити Київ від безпритульних собак, які «зграями нападають на нас, наших рідних і близьких».

У Шевченківському суді прокуратура намагалась  довести, що Святогор закликав своїх послідовників труїти безпритульних собак, часто розказував про способи отруєння, а також хвалився своїми «здобутками» в цьому.

Як ми раніше писали, під час допиту Святогор зазначав, що не розуміє змісту обвинувачення.

«Я вважаю, це намагання сторони обвинувачення здійснити те, що робили в Радянському союзі, коли намагалися притягнути до відповідальності тих, хто не любив радянську владу. А зараз намагаються притягнути тих, хто не любить безпритульних тварин», - казав він.

Текст: Аліна Кондратенко

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід