Узурпація влади Януковичем: адвокат заявив відвід судді

На засідання з’явився лише один захисник Віктора Януковича

Адвокат Януковича Богдан Федоренко. Фото: Аліна Кондратенко

Шевченківський райсуд Києва у четвер, 13 травня, почав розгляд клопотання прокуратури щодо здійснення заочного досудового слідства у справі про узурпацію влади Віктором Януковичем. Про це інформує Watchers із зали суду.

Як відомо, прокуратура намагається в суді отримати дозвіл на спеціальне досудове розслідування («заочне») у провадженні, в якому Януковича звинувачують в узурпації влади.

Один з адвокатів президента-втікача - Андрій Кислюк - направив 13 травня до суду клопотання про відкладення розгляду через хворобу. Суд вирішив продовжити засідання без нього.

Так, обґрунтовуючи клопотання щодо заочного розслідування, прокурор Олександр Супрун зауважив, що про переховування Януковича свідчить його неявка на виклики для вручення підозри.

Натомість захисник Богдан Федоренко наполягав, що його підзахисний не переховується від суду та слідства.

Адвокат також подав клопотання про можливість участі Януковича у засіданні шляхом міжнародно-правової допомоги - по відеоконференцзв’язку. Суд відмовив.

Після цього Федоренко назвав таке рішення порушенням права на захист, і заявив відвід судді Андрію Трубнікову, який, на його думку, є упередженим. Через це в суді оголосили перерву до 20 травня.

Нагадаємо, за версією слідства експрезидент Янукович впливав на Конституційний Суд і той визнав незаконною конституційну реформу від 2004 року, яка обмежувала президентські повноваження.

На початку березня 2014-го за фактом узурпації влади екс-президентом Віктором Януковичем відкрито кримінальне провадження. У справі, як свідки, проходять шестеро суддів Конституційного суду, які й ухвалювали рішення про скасування Конституції 2004 року.

Текст, фото: Аліна Кондратенко

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід