Справа Вербицького і Луценка: захист заявив, що викрадених активістів били, аби з’ясувати їх імена

Під час чергового судового засідання досліджували письмові докази

Ігор Луценко на Євромайдані . Фото: nrcu.gov.ua

Захист Олександра Медвідя - одного з тітушок, якого обвинувачують у викраденні Ігоря Луценка та Юрія Вербицького - переконує, що викрадачі не знали, що викрадають саме Луценка. 

Про це під час судового засідання у справі заявила захисниця обвинуваченого Ольга Миролюбова.

Так, під час слухання справи 6 травня у Шевченківському райсуді Києва прокурор Юлія Малашич звернула увагу на протоколи обшуків київських квартир, де нібито в часи Майдану жили спільники Медведя (останній разом із ними нібито викрадав Луценка і Вербицького з Олександрівської лікарні у січні 2014-го - ред.). Серед іншого там знайшли списки кандидатів у депутати та їх представників на 223 виборчому окрузі у Києві Там же в народні депутати балотувався і Луценко, однак згодом зняв свою кандидатуру на користь представника ВО “Свобода” Юрія Левченка.

«У підозрюваного Володимира Неживова (імовірний спільник Медведя - ред.) був список кандидатів у депутати, які значилися технічними. Їх довіреними особами були підозрювані (у викраденні Луценка і Вербицького - ред.). Обвинуваченому Медведю інкримінується злочин за попередньою змовою. І вищезазначені дані доводять, що ця змова виникла не в офісі на вул. Почайнинській (за версією слідства міг належати одному з організаторів тітушок в часи Майдану Олекію Чеботарьову – ред.), а задовго до цього. Справді, у підозрюваних була певна робота, за яку платили приблизно $1 тис. Але що це була за робота і що це за роботодавець?» – зазначила Малашич.

«Деякі документи, які вилучили під час обшуків, датовані початком 2013 року. Тобто прокурор хоче сказати, що іще тоді вони (учасники викрадення Луценка і Вербицького – ред.) знали, що буде Майдан і уже щось планували? Якби була змова і план викрадення Луценка, то його б не допитували і не били, аби встановити особу. Його б одразу викрали як Луценка. Але вони (викрадачі – ред.) не знали, кого викрали. Вони не знали, що це Луценко. І вони витратили час, аби встановити імена цих осіб (викрадених Луценка і Вербицького – ред.). Те, що Луценко балотувався в депутати –  жодним чином не доводить існування плану його викрадення. Це лише припущення», – заявила Миролюбова.

Крім того, під час засідання суд дослідив протоколи обшуків квартир, у яких нібито мешкав Медвідь,і його ймовірні спільники. Зокрема, обшукували помешкання осіб, яким міг належати гараж, де тримали викрадених Луценка і Вербицького.

«Я не знаю, як прокоментувати слова захисту. Їх (Медведя і його захисницю Миролюбову – ред.) під час засідання занепокоїло те, що я заговорила про сталі зв’язки (між викрадачами Луценка і Вербицького – ред.), що вони займалися різною «роботою». І захист просив не виходити за межі обвинувачення. Але я, як прокурор у справі, маю повне право це обвинувачення розширити. Наразі Медведю інкримінують лише ч.2 ст. 146 Кримінального кодексу – незаконне позбавлення волі за попередньою змовою. Це легка стаття, там навіть не інкримінована смерть викраденого Вербицького. Таку кваліфікація свого часу зробило МВС. Тому ми працюємо з тим, що маємо. Але за результатами розгляду ми будемо приймати певні процесуальні рішення», – розповіла у коментарі Watchers після засідання Малашич.

Наступний розгляд справи щодо підозрюваного Медведя та викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького відбудеться 21 травня о 14:30.

Читайте також: Олександру Волкову присудили 9 років ув’язнення. Розповідаємо, чому він відбуде менший строк

Нагадаємо, за інформацією слідства Ігоря Луценка та Юрія Вербицького група тітушок, серед яких був і Медвідь, викрала з Олександрівської лікарні вночі 21 січня 2014 року. Звідти їх вивезли до Бортницького лісництва, у гараж, в якому активістів катували. Надвечір того ж дня викрадених вивезли в різні  лісосмуги неподалік Києва. Луценка вивезли до селища Проців, звідки він зміг дістатися до Києва. Вербицького ж знайшли мертвим.

16 квітня цього року Бориспільський міськрайонний суд оголосив вирок ймовірному організатору цього викрадення – Олександру Волкову. Він отримав 9 років ув’язнення.

Разом із тим, за версією слідства Волков організував групу викрадачів-тітушок, серед яких нібито був і Медвідь.

Справу щодо Медведя раніше розглядала суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Хардіна. За цей час у залі засідань встигли допитати свідків і потерпілих, однак так і не перейшли до письмових доказів. Коли ж Хардіна пішла у декретну відпустку, справу відправили на авторозподіл і її розгляд почався з початку.

Провадження потрапило до Лідії Щебуняєвої, яка встигла провести три судові засідання. За цей час встигли допитати потерпілого Луценка й почали вивчати письмові докази. Також прокуратура планувала допит брата Вербицького – Сергія, – однак так і не змогла цього зробити через його хворобу. 

Станом на початок травня 2021-го Медвідь перебуває без запобіжного заходу. За словами прокурора Малашич, він виконує всі покладені на нього законом зобов’язання, тож поки що причин для обрання жорсткого запобіжного немає.

Текст: Стас Козлюк

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід