З ексглави Дніпровського суду Києва відмовилися стягнути штраф через неявку на одне із засідань

Колишнього суддю Хіміча звинувачують у перешкоджанні мирним протестам

Володимир Хіміч

Голосіївський райсуд Києва у п’ятницю, 14 травня, відмовився стягнути штраф з обвинуваченого судді Майдану Володимира Хіміча. Про це із зали суду інформує Watchers. 

Володимира Хіміча, колишнього голову Дніпровського райсуду Києва, обвинувачують у перешкоджанні протестам: слідчі звинувачують його в ухваленні неправосудних рішень щодо протестувальників та втручанні в автоматизовану систему розподілу справ. 2017-го Вища рада правосуддя звільнила його з посади, оскільки він подав заяву про відставку.

Під час слухання, яке відбувалося 14 травня, прокурор у справі Олег Гаркуша просив стягнути з Хіміча штраф через його неявку на засідання 23 квітня. Прокурори заявили, що причина неявки Хіміча не була поважною. В той день адвокати обвинуваченого заявили, що зранку у їх підзахисного була висока температура і він планував їхати здавати ПЛР-тест, аби з’ясувати, чи не захворів він на COVID-19. Втім, суддя Юрій Токман у стягненні штрафу відмовив. 

Суддя Юрій Токман

Токман також поставив на обговорення клопотання ряду правозахисних організацій щодо онлайн-трансляції судових засідань у справі в подальшому. Прокурори не заперечували, натомість захист Хіміча був проти. Сам обвинувачений заявив, що такі трансляції буцімто будуть спонукати поширенню його персональних даних. Суддя зауважив, що вирішить це питання у нарадчій кімнаті. 

Окрім того, адвокат Юрій Сухов (який свого часу захищав Юлію Тимошенко) просив повернути на доопрацювання прокурорам обвинувальний акт у справі. Захисник посилався на те, що статтю 375 ККУ (ухвалення суддею неправосудного рішення) визнали неконституційною. 

Представниця потерпілих Марина Ліліченко

Врешті суд відклав підготовче засідання у зв’язку із завершенням робочого часу. Наступне слухання відбудеться 3 червня о 14:00.

Нагадаємо, в обвинуваченні щодо Хіміча йдеться про те, що в часи Майдану для придушення акцій протесту судді відправляли активістів під варту та під домашній арешт. За даними слідства, Хіміч, як голова суду, давав вказівки про втручання в автоматизовану систему та передачу справ протестувальників «правильним» суддям, які нібито мали вказівку арештовувати затриманих.

Примітно, що у матеріалі «Bihus.info» від 2015 року йдеться про те, що за часів Леоніда Черновецького (2008-го) Київрада виділила в Жулянах понад тисячі людей по 7-10 соток земель місцевого радгоспу. Але після накладення арешту на ці ділянки, багато з них були перепродані і забудовані. 

Журналісти з’ясували, що в Жулянах багато ділянок з сумнівним статусом належить людям, які самі мають слідкувати за дотриманням закону та правопорядку. Серед них є і Галина Хіміч - дружина екссудді Хіміча.

Текст, фото: Аліна Кондратенко

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід