Розгін студентського Майдану: свідок розповів, що його не відпускали з райвідділку міліції допоки не підпише протокол про затримання

Суд 12 травня допитав свідка Андрія Ярему

 Олег Бойко (праворуч). Фото: Аліна Кондратенко

Шевченківський райсуд Києва у середу, 12 травня, у справі ексберкутівця Олега Бойка допитав свідка обвинувачення. Про це із зали суду інформує Watchers. 

Обвинувачений Олег Бойко - екскомандир 2-го взводу 4-ї роти київського «Беркуту». Його обвинувачують в причетності до розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013-го. Запобіжного заходу у Бойка нині немає, термін дії нічного домашнього арешту сплив.


На слуханні 12 травня суд допитав свідка Андрія Ярему, який під час розгону був на Майдані Незалежності.


«Я був на Майдані з 8 вечора і до безпосереднього затримання студентів. Все починалось тихо-мирно, з плином часом я почув заклик швидко бігти до стели на Майдані Незалежності. Відтак, я з іншою групою людей піднявся на стелу», - почав свідок. 


За його словами, працівники «Беркуту» в той день були озброєні кийками. 


«Я не вчиняв ніяких правопорушень. Бачив, як беркутівці били людей. Також побили й мене. Коли мене затримували, я бачив, як людина трохи повна і немаленького зросту віддавала вказівки іншим беркутівцям», - продовжив він. 


Свідок Андрій Ярема. Фото: Аліна Кондратенко

Чоловік також додав, що на його думку міліція не мала підстав бити протестувальників. 


Окрім того, Ярема розповів про обставини його затримання, яке відбулося після 4-ї ранку. 


«Коли ми співали гімн, вони (бійці спецпідрозділу «Беркут» - ред.) почали швидко всіх бити кийками і добивати на землі. Всі (протестувальники – ред.) почали розбігатися хто куди. Я в цей час підняв руки. А вони (бійці «Беркуту» - ред.), в свою чергу, вдарили мене по ногах і спині. Потім взяли за руки та ноги і перенесли через дорогу, поклавши обличчям донизу», – розповів Ярема. 


Далі, за словами свідка, затриманих повели в автозак. Вже у Шевченківському райвідділку міліції затриманих мітингувальників зібрали в актовій залі й по одному викликали до слідчого. Ярема заявив, що його примушували підписати протокол про затримання. В іншому випадку, зазначив свідок, його погрожували не випустити з райвідділку.


«Я підписав те, що від мене вимагали. На нас завели справи, але потім їх швидко скасували. До суду не дійшло», - сказав свідок. 


Нагадаємо, за даними слідства Бойко брав участь у розгоні Майдану 30-го листопада 2013 року.  В обвинуваченні вказано, що його дії щодо перешкоджання мирній акції протесту супроводжувались побиттям та насильством щодо активістів. Олега Бойка звинувачують у перевищенні службових повноважень та перешкоджанні мирним зібранням. 

Текст, фото: Аліна Кондратенко

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід