Адвокат Януковича не долетів до Ростова, аби забезпечити явку президента-втікача в суді

Адвокат не зміг вилетіти з Мінська на зустріч з Януковичем до Росії

Адвокат Байдик по відеозв’язку з Мінська. Фото: Герман Крігер


Колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного у понеділок, 17 травня, відклала розгляд у справі щодо держзради Віктора Януковича. Про це інформує журналістка. Watchers. 


Як з’ясувалося, адвокат Олександр Байдик прямував до Ростова на зустріч з Віктором Януковичем. Однак в суді 17 травня по відеозв’язку повідомив, що не долетів. За його словами, він не зміг вилетіти із Мінська (Білорусь) до Росії. А у засіданні Верховного суду Байдик брав участь через відеозв’язок з Мінська. Він просив відкласти судовий розгляд, щоб забезпечити право на захист Януковича. Аби мати змогу зустрітись зі своїм підзахисним, а також вийти на зв’язок із судом по відеозв’язку. 


Захисники Януковича. Фото: Герман Крігер

Прокурор Руслан Кравченко наполягав на продовженні слухання. «Позиція захисту є затягуванням. У захисників Януковича було достатньо часу для отримання дозволу на в’їзд до Росії і для вирішення ряду інших питань, пов’язаних зі здійсненням захисту засудженого», - наголосив він. 


Прокурор Руслан Кравченко (праворуч). Фото: Герман Крігер

Зрештою, суд відклав слухання на 16 серпня на 12:00. 

Нагадаємо, 12 квітня адвокати Януковича просили Верховний суд забезпечити його участь на слуханнях шляхом міжнародної правової допомоги - по відеоконференцзв’язку. Прокурор Руслан Кравченко був проти. Втім, суд 

частково погодився, і запропонував захисникам своїми технічними силами та засобами забезпечити участь Януковича в суді. За словами прокурора, подібне рішення ухвалював і Оболонський суд Києва. Але тоді адвокати президента-втікача жодного разу не скористалися такою можливістю. 


Нагадаємо, 24 січня 2019 року Оболонський суд заочно засудив Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво в агресивному введенні війни. 


Захист Януковича намагався оскаржити вирок в Київському апеляційному суді. Але суд залишив обвинувальний вирок в силі. 


Тепер Верховний суд розглядає касаційні скарги адвокатів експрезидента на рішення судів двох інстанцій у цій справі. 


Текст: Аліна Кондратенко

Фото: Герман Крігер

Редактор: 
Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід