Викрадення Луценка та Вербицького: обвинувачені хотіли оскаржити арешт, але суд відклали

На засідання не доставили обвинувачених

Судове засідання (прокурор ліворуч, адвокат праворуч). Фото: Аліна Кондратенко

Київський апеляційний суд у четвер, 13 травня, відклав розгляд апеляційних скарг Сергія Мисливого та Івана Новотного на ухвалу про арешт. Про це інформує Watchers із зали суду. 

Обом, як відомо, інкримінують викрадення та катування активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького у січні 2014-го.

Під час засідання 13 травня Мисливий та Новотний хотіли оскаржити арешт, однак їх не доставили на судове засідання. Адвокат Леонід Ружанський заявив, що обвинувачених нібито навмисно не привезли до будівлі Апеляційного суду Києва.

Зрештою, суд вирішив, що проводити засідання без обвинувачених неможливо і відклав розгляд апеляційних скарг на 11:00 1 червня. 

Наразі справу по суті щодо Новотного та Мисливого слухає Білоцерківський суд. Адже раніше апеляція Києва передала обвинувальний акт саме до цієї установи.

Зазначимо, у квітні поточного року Білоцерківський суд задовольнив заяву потерпілого Ігоря Луценка про відвід адвоката Сергія Мисливого - Дмитра Лойфмана.

Як писала «Адвокатська дорадча група», Лойфман з 2016-го року був слідчим в кримінальному провадженні про участь правоохоронців у викраденні Ігоря Луценка і Юрія Вербицького. Це провадження виділили з основного  (про викрадення Ігоря Луценка і Юрія Вербицького, і вбивства Вербицького).

Як відомо з автобіографії Дмитра Лойфмана, до 2017 року він працював слідчим.

Нагадаємо, активістів Луценка та Вербицького викрали з приміщення Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року – саме тоді відбувалося загострення протистояння між майданівцями і владою Януковича. Їх катували та покинули в лісі. Ігорю Луценку вдалося вижити після цих подій, тоді як Вербицький помер 22 січня.

За даними прокуратури, Мисливий та Новотний були у групі викрадачів. Протягом 5 років Мисливий переховувався від слідства під чужим іменем - він взяв прізвище Біліченко. 

Текст, фото: Аліна Кондратенко

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід