Апеляційний суд пом’якшив запобіжні заходи ще двом учасникам протестів на Банковій

Підозрюваних у хуліганстві відпустили під цілодобові домашні арешти

Артем Лісовець (на передньому плані)

Двом учасникам протестів під Офісом президента, які відбувалися 20 березня у Києві, змінили запобіжні заходи з цілодобового на нічний домашній арешт. Про це повідомляє Watchers із зали суду.

Йдеться про Артема Лісовця та Давида Гаджимурадова. Близько місяця тому Печерський райсуд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт. Їхні захисники подали скарги до Апеляційного суду Києва, однак їх розглянули лише зараз.

В апеляційних скаргах захист активістів просив скасувати запобіжні. Зокрема, вони посилалися на те, що слідство, а згодом – і прокуратура не довели вмотивованість підозр. Крім того, за словами захисників, у Печерському райсуді прокуратура не обґрунтувала необхідність обирати запобіжні заходи, натомість просто «цитувала загальні положення Кримінального процесуального кодексу».

Під час апеляційних засідань, які відбулися 11 травня, представник прокуратури виступив проти апеляційних скарг адвокатів Лісовця та Гаджимурадова і заявив, що не бачить альтернативи цілодобовим арештам.

«Підозрювані можуть спробувати знищити докази, зокрема відео подій, переписку з іншими підозрюваними. Можуть впливати на свідків. Залишаються ризики втечі і переховування від слідства», – заявив прокурор.

Давид Гаджимурадов (праворуч)

Заслухавши сторони, колегія суддів вирішила пом’якшити запобіжні і для Лісовця, і для Гаджимурадова.

«Колегія суддів постановила апеляційну скаргу задовольнити частково. Клопотання слідчого про застосування запобіжного у вигляді цілодобового домашнього арешту – скасувати. Постановити нову ухвалу про застосування домашнього арешту щодо Давида Гаджимурадова. Застосувати запобіжний:  домашній арешту у певний період доби, заборонивши залишати місце проживання з 21:00 до 6:00 до 23 травня включно. Покласти процесуальні обов’язки: прибувати до слідчого, прокурора або суду. Не відлучатися з міста проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду. Повідомляти про зміну місця проживання чи роботи. Утриматися від спілкування зі свідками. Здати на зберігання паспорти для виїзду за кордон. У разі невиконання обов’язків суд може застосувати суворіший запобіжний», – йшлося в рішення колегії суддів.

Що ж до Лісовця, то Апеляційний суд Києва ухвалив аналогічне рішення, однак нічний домашній арешт для активіста діятиме з 22:00 до 6:00.

«Сталося те, що я і очікував. Звісно, я задоволений. Але не остаточно. Хочеться виправдання, адже я чесна людина і не вчиняв жодних протиправних дій. Мені інкримінують хуліганство, що я прийшов на протест із заздалегідь заготовленими предметами. Хочу сказати, що такого не було», – зазначив Гаджимурадов у коментарі журналістам.

«Ми очікували на рішення апеляції ще 14 квітня, однак через брак коштів у судовій системі цього не сталося. Бо не було коштів на пошту, аби направити матеріали справи. Також на строки вплинула ситуація з коронавірусною хворобою. Я говорив і буду говорити: у справі немає доказів, що мій клієнт причетний до події. На відеозаписах неможливо впізнати ту чи іншу особи. Всі свідки – працівники поліції. Мене у такому разі дивує, як правоохоронці бачили порушення закону і цьому не запобігли. А лише за три доби приїхали до мого клієнта і вручили йому підозру. Щодо опізнання по фото – то фотокартка мого клієнта ззовні відрізнялася від інших [йдеться про положення ч.7 ст 228 КПК, - ред]», – сказав у коментарі Watchers адвокат Гаджимурадова Андрій Кичунок.

Watchers також намагалися звернутися за коментарем до представника прокуратури, однак він говорити відмовився. Натомість порадив звернутися до прес-служби прокуратури Києва.

20 березня біля Офісу президента відбулася кількатисячна акція протесту. Учасники мітингу вимагали звільнити з-під варти активіста Сергія Стерненка, засудженого Приморським райсудом Одеси за те, що він нібито викрав ексчлена партії «Родіна» задля того, щоб забрати у нього 300 грн. Крім того, вони вимагали звільнити обвинувачених у справі Шеремета — зокрема військового і музиканта Андрія Антоненка. Також частина протестувальників виступала за судову реформу. Під час протесту окремі учасники акції палили фаєри, розмальовували будівлю ОП та вибили кілька вікон у вхідних дверях. Згодом окремим організаторам акції вручили підозри за ч.4 ст. 296 — максимальне покарання 7 років позбавлення волі.

Згодом частині активістів суд пом’якшив запобіжні заходи: з цілодобових на нічні домашні арешти. Ще для одного учасника протесту, - Романа Ратушного, - запобіжний скасували повністю.

Текст: Стас Козлюк

Редактор: Ольга Худецька

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід