Підозри Медведчуку та Козаку: у чому звинувачують нардепів від ОПЗЖ

За версією слідства, Медведчук і Козак створювали проєкт, щоб вербувати українців, які їдуть до Росії




Г
енеральна прокурорка Ірина Венедіктова та глава Служби безпеки України Іван Баканов у вівторок, 11 травня, під час брифінгу повідомили, що народним депутатам від «Опозиційної платформи — За життя» Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку висунули звинувачення за трьома епізодами.



Зокрема, за версією слідства, Медведчук і Козак після анексії Криму допомогли Росії отримати контроль над родовищем «Глибока» у Чорному морі. Згідно з висновками фахівців, його загальні запаси нафти і газу оцінені у суму понад 38 млрд гривень.


На брифінгу було зазначено, що у 2012 році ТОВ "Нові проекти", яке перебувало в орбіті впливу Медведчука, отримало дозвіл на розробку цього родовища.


У 2015 році Медведчук і Козак, за версією слідства, домовлялися з Росією про отримання ліцензії на використання надр, а також перереєстрації підприємства за російським законодавством завдяки окупаційному суду Криму. Також слідство вважає, що Козак і Медведчук мали контакти з цього питання з заступником голови уряду Росії Дмитром Козаком.


Другий епізод стосується ймовірної передачі секретної інформації про прихований військовий підрозділ Збройних сил України.


За версією слідства, Медведчук у серпні 2020 року направив Козаку, який тоді перебував на території Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу ЗСУ, його особовий склад та бойову підготовку.


Третій епізод, згідно з матеріалами справи, стосується  підготовки Медведчуком і Козаком так званого проєкту «Промінь».


Він передбачав, за версією слідства, створення інфраструктури впливу за допомогою українців, які їдуть вчитися та працювати до Росії. Зокрема, мова йшла про збір персональних даних і подальше вербування та вплив на внутрішню політику України.


Як стверджує Баканов, Козак наразі перебуває в Росії або тимчасово виїхав з її території. А Медведчук, за даними слідства, 8 травня в'їхав в Україну й територію країни поки що не покидав.

Текст: Артем Худолєєв

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід