Справа про дозвіл на заочне розслідування щодо Януковича: захист експрезидента хотів викликати до суду Азарова, Порошенка і Яценюка

 Януковича підозрюють у причетності до “антитерористичної операції” у центрі Києва та масових розстрілів у лютому 2014-го



У вівторок, 27 квітня, Печерський суд продовжив розгляд клопотання прокуратури про дозвіл на заочне розслідування щодо експрезидента Віктора Януковича у справі про злочини 18–20 лютого 2014 року. Про це повідомляє Watchers.

На початку засідання адвокати втікача Януковича заявили, що він хоче брати участь у судовому процесі через запит про міжнародну правову допомогу до Російської Федерації. 


“В нас є правові підстави та можливість реалізувати право на захист Віктора Януковича, щоб він сам міг висловити свою позицію”, - наголосив захисник Януковича Олександр Горошинський.


Представники ж прокуратури виступили проти задоволення зазначеного клопотання.


“Це зловживання правом на заявлення клопотання. Вже в аналогічному клопотанні суд відмовив. Ці процесуальні зловживання мають єдину мету - затягнути розгляд нашого клопотання”, - заявив прокурор Денис Іванов.


Суддя Тетяна Ільєва, своєю чергою, відмовила у задоволенні клопотання захисту. Через це рішення адвокати Януковича вимагали відводу Ільєвої, однак вона залишила це клопотання без розгляду.


Також захисники Януковича подали клопотання про допит свідків. Вони просили викликати до суду високопосадовців та силовиків часів президентства Віктора Януковича: Миколу Азарова, Андрія Клюєва, Віталія Захарченка, Павла Лебедєва, Станіслава Шуляка, Петра Федчука, Сергія Кусюка, Віктора Ратушняка. Крім того, захист експрезидента-втікача вимагав допитати опозиційних (в часи Майдану) політиків: Олександра Турчинова, Андрія Парубія, Андрія Сенченка, Арсенія Яценюка, Петра Порошенка, Сергія Пашинського, Геннадія Москаля та Арсена Авакова.


Обвинувачення було проти задоволення цього клопотання: кількох осіб з перерахованого списку уже допитували. Інша частина, наголосили прокурори, в розшуку або обвинуваченні у скоєнні злочинів: як от Захарченко, Кусюк чи Шуляк.


Суддя відхилила і це клопотання захисту, аргументуючи рішення тим, що частину перерахованих свідків уже допитали.


Наступне засідання має відбутися 12 травня о 14.00.


Нагадаємо, Януковича підозрюють у причетності до низки насильницьких злочинів 18–20 лютого 2014 року. Зокрема, до так званої “антитерористичної операції” у центрі Києва ввечері 18 лютого, а також до масових розстрілів 20 лютого.


У 2018 році прокуратура отримала дозвіл на проведення заочного розслідування. Однак, за словами прокурора Дениса Іванова, він діяв до моменту початку роботи Державного бюро розслідувань — 27 листопада 2018-го. 


Відтак, за його словами, прокуратура була змушена звернутися до суду за ще одним дозволом на спеціальне досудове розслідування, але цього разу вже з інших підстав.

Текст: Артем Худолєєв

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід