Напад з ножем у Кривому Розі: суд відправив підозрюваного на лікування в психіатричну лікарню

Дзержинський суд Кривого Рогу відправив підозрюваного у нападі до психлікарні

Затримання Тараса Усенка

Чоловіка, який у Кривому Розі вбив двох людей та ще вісьмох поранив, госпіталізували до психіатричної лікарні за рішенням суду. Про це йдеться у відповіді Дніпропетровської прокуратури на запит Watchers.

Нагадаємо, напад стався 7 листопада 2020 року. Серед людей, яких того дня поранив Усенко – 8-річний хлопчик. Подія стала резонансною. Свою стурбованість через неї висловив і президент Володимир Зеленський. Він назвав трагедію абсолютним тероризмом.

«Украй жахливі новини з мого рідного Кривого Рогу. Невимовний біль, смуток, відчай, страждання. Двоє вбитих, є поранені, серед них – дитина. Це ж хроніка одного мирного дня в одному мирному місті. Світ точно божеволіє!»,  - писав він. 

Незабаром мер Кривого Рогу Юрій Вілкул оголосив в місті траур. 

Хто підозрюваний

Зловмисником виявився 29-річний криворіжець Тарас Усенко. Напасти на людей йому нібито «наказав голос».

Після нападу заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у своєму facebook писав, що Усенко не заперечував факт нападу. (У публікації є відео). 

«Факту вбивств він не заперечував і прямо заявляв те, що він «прийшов з пекла», те, що «він Бог», що якийсь «голос» наказав йому вбити 15 осіб», – писав Геращенко. 

Посилаючись на слова родичів Усенка, Геращенко повідомив, що той їздив до Чехії на заробітки, а вже за рік повернувся звідти «іншою людиною».

На опублікованому після нападу відео Усенко заявляв, що звертався до поліції, аби вони завадили йому скоїти убивство. Проте Геращенко у коментарях до свого посту у Facebook ці слова спростував. Заступник міністра написав, що підозрюваний нібито говорив це «з надією, що йому хтось повірить».

Також зауважимо, що Геращенко у своїх публікаціях після трагедії щойно затриманого Усенка вже називав «убивцею»,

Обшук та підозра

Незадовго до нападу місцева жителька Кривого Рогу Тетяна Карнаух у Facebook писала, що наприкінці жовтня 2020-го року до неї прийшли поліцейські. Вони повідомили, що на даху її гаража сидить невідомий з ножем. 

«Приблизно о 18:30 люди, прогулюючись Світанком (20 квартал), почули крики жінки, поспішили на допомогу і, налякавши невідомого чоловіка, побігли за ним. Він сховався на нашій вулиці, заліз на ялину біля мого двору. Чоловік, який проїжджав нашою вулицею, чітко вказав, де саме він сидів. Патрульні приїхали, постояли і .... поїхали шукати потерпілу від нападу жінку. Незабаром повернулися і «просили», так, саме просили цього чоловіка злізти з ялинки. Скориставшись бездіяльністю правоохоронців, він заліз на мій гараж, а незабаром стрибнув у двір», - написала Тетяна. 

За її словами, поліція не оглянула ані дах гаража, ані особисті речі злочинця, ані прилеглі двори. Також правоохоронці не допитували очевидців події.

«Сказали, що від постраждалої немає заяви. А отже нічого робити не будуть», - зазначила тоді Карнаух.

Зрештою, Тетяна написала скаргу на дії поліції. Ці події передували нападу Усенка. Вже 7 листопада він атакував перехожих, поранив ножем 10 людей, двоє з яких в результаті померли.

Під час обшуку у помешканні Тараса Усенка поліція виявила «дивні містичні символи і концентричні малюнки» на стінах.  

 

Фото з обшуків у помешканні Усенка

8 листопада 2020 року Криворізька місцева прокуратура №3 повідомила йому про підозру в умисному вбивстві та замаху на вбивство. 

Наступного дня - 9 листопада - Центрально-Міський районний суд Кривого Рогу арештував Усенка на два місяці без права застави. 

Примусова госпіталізація 

Watchers звернувся до прокуратури, аби поцікавитися подальшою долею нападника. У відповіді на запит йшлося, що поліція проводила досудове розслідування щодо дій Усенка за п.1 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство двох та більше осіб), ч.2 ст.15 (замах на злочин), п. 1, 2 ст. 115 ККУ.



Прокуратура також зауважила, що Тарас Усенко раніше не притягався до кримінальної відповідальності. 

4 лютого 2021-го року Дзержинський суд Кривого Рогу застосував до Усенка примусовий захід медичного характеру: госпіталізацію до психіатричної лікарні із суворим наглядом.

Текст: Аліна Кондратенко

Редактор: Стас Козлюк

Команда видання «Інсайдер», яке закрилось наприкінці березня 2020-го, доєдналася до команди Лабораторії законодавчих ініціатив і готує до запуску сайт нового проекту — Watchers.

Ми продовжуємо писати на наші звичні теми і хочемо висвітлювати їх розвиток, не відкладаючи це до старту веб-майданчику.

Тому вже зараз наші матеріали доступні для читачів на сторінках соцмереж та публікаційних платформ.

Як і раніше, ми висвітлюємо резонансні суди та розслідування силовиків, кейси з судової та правоохоронних систем, справи Майдану, аналізуємо та опублічнюємо поліцейське свавілля, ведемо репортажі з місця подій та текстові трансляції унікальних судових засідань, пірнаємо у складні теми до підводної частини айсбергу та докопуємось до їх суті.

Ви можете знайти нас тут:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Свідок у справі штурму Будинку Профспілок: невідомі жбурляли займисті речовини до будівлі, а охорона затримала працівника СБУ

Суддю Майдану Колегаєву визнали винною у п’яному водінні

У справі бунту “торнадівців” у СІЗО одна з присяжних взяла самовідвід